Elämänhallinta, vertaistuki

 Asumisterveyteen liittyvän ongelmaprosessin onnistunut läpikäyminen vaatii yksilöiltä erilaisia elämänhallinnan strategioita, koska asiaan liittyy usein henkisesti erittäin rasittavia tekijöitä. Elämänhallinnan avulla yksilö pyrkii mukauttamaan henkiset resurssinsa olemassa oleviin vaatimuksiin.

Mielialaan on vaikea vaikuttaa suoraan, käskeä itseään muuttamaan oloa ja voimaan paremmin pelkällä päätöksellä. Mielialaan ja jaksamiseen pystyy kuitenkin vaikuttamaan epäsuorasti, esim. tekemisen kautta.

Vaikeissa elämäntilanteissa kuormittuneena luopuu mukavienkin asioiden tekemisestä. Mitä vähemmän tekee, sitä masentuneemmaksi tuntee itsensä. Ja mitä masentuneemmaksi tuntee itsensä, sitä vähemmän jaksaa tehdä. Tämä taas vahvistaa entisestään huonoa oloa. Näin syntyy masennusta syventävä noidankehä.

Ei voi päättää olla positiivinen, mutta voi tehdä jotakin mistä pitää ja sitä kautta vaikuttaa mielialaan. Mukavien asioiden ei tarvitse olla isoja tai erikoisia. Se, että tavallisessa arkielämässä olisi pieniä toistuvia mukavia tekemisiä ja asioita vaikuttaa parhaiten pysyvään hyvinvointiin. Kun on stressaava elämäntilanne, on masentunut ja toivoton olo on vaikea muistaa mukavia asioita. Voi vaikka kirjoittaa listan mukavista asioista ja tekemisistä sitä mukaa kun näitä muistuu mieleen ja sitten lähteä toteuttamaan näitä yksi kerralla. Jokainen voi itse miettiä mikä olisi mukavaa, tämä on hyvin yksilöllistä.

Asumisterveysliitto AsTe ry järjestää keskusteluryhmiä Teamsillä psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.