Vinkkejä remontoijalle ja uudisrakentajalle

Asiantuntijana Hengitysliitto Helin korjausneuvonnan päällikkö, tekniikan tohtori Juhani Pirinen.

Kosteus- ja homevaurioituneessa rakennuksen korjaaminen on aina aloitettava poistamalla kosteusvaurion syy, jotta vaurio ei uusiudu. Kaikki vaurioituneet rakenteet on poistettava myös riittävän laajalta alueelta ympäröivää tervettä rakennetta ja korvattava puhtaalla materiaalilla. Kannattaa suosia M1-luokiteltuja materiaaleja. Jäljelle jäävät betoniset tai tiiliset rakennusosat on kuivattava ja puhdistettava huolellisesti.

Ammattitaitoinen suunnittelija ja työn valvoja ovat yhtä tärkeitä niin korjaus- kuin uudisrakentamisessa. He tuntevat rakentamista koskevat määräykset ja ohjeet ja osaavat hankkia tarvittavat luvat.

Vesikattomateriaalit
Konesaumattu peltikatto on hyvä vaihtoehto, jos tekijänä on ammattimies. Muistakin katoista saa hyviä, jos kaikki jiirit, liitokset ja läpiviennit tehdään huolellisesti. Tiilikatto ei kaikissa olosuhteissa pidä vettä, joten sen aluskatteen kanssa oltava erittäin huolellinen. Erikoisen muotoiset katot kannattaa tehdä bitumihuovasta, joka on ainoa vaikeisiin nurkkiin helposti taipuva materiaali

Ulkoseinärakenne
Hirsitalossa umpihirsi on paras. Puutalossa kaikki vaihtoehdot käyvät, kunhan sisäpuolella on viisi kertaa suurempi vesihöyrynvastus kuin ulkopuolella ja julkisivulaudoituksen takana on kunnollinen tuuletusrako. Mineraalivillan kanssa on sisäpuolella käytettävä höyrynsulkumuovia. Kivitaloissa lähes kaikki ratkaisut on todettu toimiviksi. Yksiaineinen siporex on hyvä vaihtoehto. Tiilitalossa julkisivutiilen paksuuden pitäisi olla yli 100 mm ja tuuletusraon julkisivutiilen ja eristeen välissä ainakin 40 mm. Tuuletusraon toiminta pitää myös varmistaa sekä seinän ala- että yläpäässä.

EristysSekä mineraali- että selluvillat tarvitsevat höyrynsulun sisäpuolelle. Selluvillan kanssa selvitään laminoiduilla papereilla, koska sellu sitoo hyvin vettä. Niin sanottuja hengittäviä rakenteita tehtäessä on rakenteen kosteuseristys suunniteltava tarkoin. Varsinkin korjauskohteissa on syytä selvittää tarkasti alkuperäinen rakenne ennen eristää lisää. Selluvilla on nykytiedon mukaan erinomainen materiaali homevauriokorjauksissa, koska villaan on lisätty booria, joka estää homekasvua myös ympäröivissä rakenteissa.

Sisustusmateriaalit
Suosi M1-luokitukiteltuja tuotteita ja omia tuntemuksia. Jos materiaali haisee pahalta, jätä se kauppaan. Kannattaa välttää muovimattoja ja niiden liimoja, liuotinpohjaisia maaleja ja lastulevyä.
Sisäpinnoille ovat hyviä esimerkiksi kipsilevy, M1-luokan maalit, kotimaiset parketit ja keraamiset laatat sementtipohjaisella laastilla kiinnitettynä.

Lattiat
Uutta lattiaa asennettaessa ei pidä jättää vanhaa muovimattoa uusien lattiamateriaalien alle.  Liimatkin kannattaa jyrsiä pois. Maata vasten olevan betonin päällä tulisi aina olla vesihöyryä läpäiseviä tuotteita. Uudisrakentamisessa käytetään parketin alla kuplamuovia, joka estää kosteuden siirtymisen laatasta parkettiin. Tällöin laatta pääsee kuitenkin kuivumaan vain yhteen suuntaan ja se kuivuu hyvin hitaasti. Pahimmillaan siitä aiheutuu päästöongelmia muovin alla, kun kosteus jää muovin alle pussiin. Vaihtoehtoja on kuitenkin vaikea löytää, koska ääneneristysvaatimukset estävät monien materiaalien käytön.

Sisäseinät
Sisäseinille pyyhkimisen kestävä maali tai tapetti. Sisäseiniä ei kannata äänieristää eristevilloilla, koska niistä voi päästä kuituja sisäilmaan. Jos haluaa tehokkaampaa äänieristystä, kannattaa asentaa tuplalevytys ja kitata ilmaraot. Jos kaikesta huolimatta haluaa käyttää eristevillaa, pitää huolehtia siitä, ettei kuituja pääse sisäilmaan eli vuorata villa paperilla tai kitata levyjen saumat ympäri.

Pesutilat
Kosteisiin tiloihin kivirakenteet ja huolellisesti tehdyt vesieristykset sekä riittävät lattiakaadot ja lattialämmitys - ja tietysti hyvä ilmanvaihto. Jos lattia joudutaan tekemään puurakenteen päälle, vesieristyksessä on oltava todella huolellinen. Lattiakaivo kannattaa silloin valaa betonilla kiinni muuhun rakenteeseen. Tällaisen tilan alle tai sivuun olisi hyvä rakentaa kurkistusluukku, josta rakenteen kuntoa voi silloin tällöin tarkistaa.

Lämmitysjärjestelmä
Suorassa sähkölämmityksessä ei pidä käyttää vastuslangalla olevia pattereita, koska pölyn palaminen voi aiheuttaa ärsytysoireita. Lämmitysjärjestelmän valinnassa on tarkasteltava energiankulutusta pitkällä aikavälillä. Suoran sähkölämmityksen sijasta kannattaisi harkita kaukolämpöä, maalämpöä tai, jos ne eivät ole saatavissa, ilmalämpöpumppua. Muita vaihtoehtoja ovat bioperäiset polttoaineet kuten pelletti, hake ja puu. Näistä ainakin pelletti palaa niin puhtaasti, ettei se aiheuta haittaa naapureille. Puun poltto voi olla ongelma tiheästi rakennetulla alueella, koska savun mukana liikkuu terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja kaasuja. Poltettavan puun pitää olla kuivaa ja puhdasta ja tulisijan hyväkuntoinen, jotta poltosta ei synny savuhaittoja.

Ilmanvaihto
Uuden talon rakentajalle yhdistetty tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Laitteet pitää sijoittaa tekniseen tilaan, jossa niiden huolto on helppoa. Ilmanvaihtokanavia ei pidä viedä yläpohjaan ollenkaan. Yläpohjaan asennetaan vain poistoilmaputki, joka eristetään polyuretaanielementillä. Muut putket kannattaa vetää avattaviin koteloihin sisäkattoon. Huonekohtainen tulo- ja poistoilma on hieman kalliimpi ratkaisu kuin perinteinen vain likaisista tiloista poistava järjestelmä. Olennaista ilmanvaihdossa on hallittu ja vedoton tuloilma.  Tämä hoituu huolellisella venttiilien sijoituksella ja hyvillä hajottimilla. Painovoimaista järjestelmääkään ei voi sulkea pois etenkään vanhoissa taloissa. Kaikkiin talotyyppeihin se ei kuitenkaan sovellu ja se vaatii yleensä jatkuvassa käytössä olevan tulisijan.

Lisätietoja: Hengitysliitto Heli ry:n korjausneuvojat arkisin klo 9-15 puh. 020 757 5181.

Vinkit kokosi Anna-Riitta Riihimäki.